Το ευρώ δεν είναι μονόδρομος! Το απέδειξαν περίτρανα κάτοικοι σε γειτονιές του Βόλου, όπου οι συναλλαγές γίνονται με ΤΕΜ (Τοπική Εναλλακτική Μονάδα).
Η συγκεκριμένη μονάδα, σύμφωνα με δημοσίευμα στα Νέα, δεν τυπώνεται σε χάρτινη μορφή και ούτε κόβεται σε νόμισμα, όσοι την κατέχουν όμως τη χρησιμοποιούν όταν αγοράζουν προϊόντα καθώς και στην παροχή υπηρεσιών.Σύμφωνα με τους δημιουργούς της, η εναλλακτική μονάδα, που “γεννήθηκε” λόγω της οικονομικής κρίσης, έχει θεωρητικά ίση αξία με το ευρώ, αλλά όχι την ίδια δύναμη κατανάλωσης έξω από το Δίκτυο Ανταλλαγών και Αλληλεγγύης.
“Δεν είναι νόµισµα ούτε υπάρχει ανταγωνιστικά στο ευρώ. Είναι µια µονάδα που αντιπροσωπεύει την αξία των ανταλλαγών που κάνουµε µεταξύ µας” λέει ο κοινωνιολόγος Γιάννης Γρηγορίου, ένα από τα πρώτα µέλη του Δικτύου.
Το Δίκτυο Ανταλλαγών και Αλληλεγγύης, ουσιαστικά ξεκίνησε από μια παρέα φίλων και έφτασε τα 50 µέλη µέσα σε έναν µήνα και σήµερα φτάνει τα 200.
Για τη συμμετοχή κάποιου, απαιτείται φωτοτυπία της αστυνοµικής ταυτότητας, ενώ με την εγγραφή, το Δίκτυο του δίνει πίστωση 300 ΤΕΜ (χωρίς την επιβάρυνση τόκου), τις οποίες µπορεί να ξοδέψει στις υπηρεσίες ή τα προϊόντα που προσφέρουν τα υπόλοιπα µέλη.
Ο λογαριασµός του καθενός και οι συναλλαγές καταγράφονται σε ηλεκτρονική βάση δεδοµένων.
Στην ίδια ιστοσελίδα τα µέλη καταχωρίζουν αγγελίες για προσφορά υπηρεσιών και προϊόντων.
Όποιος δεν έχει πρόσβαση στο Διαδίκτυο, εξυπηρετείται µε κουπόνια (εντολές πληρωµής).
Οπως εξηγεί ο κ. Γρηγορίου, τα καταστήµατα ή οι επιχειρηµατίες ζητούν από µέλη του Δικτύου ένα µέρος της τιµής σε ευρώ και το υπόλοιπο σε ΤΕΜ, καθώς έχουν να καλύψουν το κόστος παραγωγής, τον ΦΠΑ και την προµήθεια σε ευρώ.
Η ΤΕΜ, μπορεί να δώσει αγοραστική δύναμη σε ανέργους, μπορεί να καλύψει μεν κάποιες ανάγκες αλλά δεν εξασφαλίζει την επιβίωση.
Αξίζει να σημειωθεί ότι δίκτυα σαν και αυτό, υπάρχουν εδώ και χρόνια στο εξωτερικό, για παράδειγμα στη Γερμανία, όπου έχουν προχωρήσει ένα βήμα παραπέρα και εκδίδουν τοπικά νομίσματα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου