12 Νοε 2011

65% πιθανότητες όλα αυτά να συμβούν από τις 23 έως τις 26 Νοεμβρίου.

Η ελληνική χρεοκοπία, ο πανικός στο ιταλικό τραπεζικό σύστημα και μια ευρύτερη τραπεζική κρίση έχουν πλέον ημερομηνία. Σύμφωνα με την εταιρεία Exclusive Analysis, που μελετά και αναλύει το παγκόσμιο ρίσκο, υπάρχουν 65% πιθανότητες όλα αυτά να συμβούν από τις 23 έως τις 26 Νοεμβρίου.
Έχοντας κάνει τα δικά τους τεστ κοπώσεως στην Ευρώπη, χρησιμοποιώντας...
διαφορετικά σενάρια, οι αναλυτές της Exclusive Analysis κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεν θα μπορέσουν να συνεχίσουν στο δρόμο που ακολουθούν σήμερα.
Το πιθανότερο σενάριο, σύμφωνα πάντα με την ανάλυση της εταιρείας, όπως αυτή μεταφέρεται από το CNBC, είναι μια απότομη κρίση στην οποία οι ΗΠΑ, η Βρετανία και οι χώρες BRIC (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία και Κίνα) θα αρνηθούν να παράσχουν περαιτέρω χρηματοδότηση στην Ευρωζώνη, μέσω του ΔΝΤ.
Το χειρότερο πιθανό σενάριο, σύμφωνα με την Exclusive Analysis, θέλει τις κυβερνήσεις της Ελλάδας αλλά και της Πορτογαλίας να καταρρέουν, λόγω της έλλειψης συναίνεσης. Θα ακολουθήσει κοινωνική αναταραχή.
Μετά από αυτά, η Γερμανία θα μειώσει τα χρήματα που δίνει στον ευρωπαϊκό μηχανισμό διάσωσης EFSF και τότε η Κίνα και οι άλλες BRIC θα δώσουν ξεκάθαρες ενδείξεις ότι δεν στηρίζουν το fund.
Τότε, το EFSF θα στραφεί στην ΕΚΤ, η οποία όμως θα αρνηθεί να τυπώσει χρήμα για να διασώσει τις χώρες της περιφέρειας. Και έτσι, οι ιδιώτες επενδυτές θα απορρίψουν την πρόταση για haircut 50% στα ελληνικά ομόλογα. Συνεπώς, τόσο η ΕΚΤ όσο και το ΔΝΤ θα κόψουν τη χρηματοδότηση της Ελλάδας.
Ανάμεσα στις 18 και τις 22 Νοεμβρίου, η Γαλλία θα χάσει την αξιολόγηση ΑΑΑ, με αποτέλεσμα το ολοκληρωτικό πάγωμα της διατραπεζικής. Τις ίδιες ημέρες, Ελλάδα και Ιταλία θα παραλύουν υπό το βάρος των διαδηλώσεων κατά της λιτότητας που θα επιχειρήσουν να επιβάλουν οι νέες κυβερνήσεις.
Η κοινωνική αναταραχή θα επεκταθεί στην Ισπανία, έπειτα από την εκλογή της νέας της κυβέρνησης και η Πορτογαλία θα ανακοινώσει ότι δεν μπορεί να επιτύχει τους στόχους του δημοσιονομικού της προγράμματος, θέτοντας σε κίνδυνο το πακέτο διάσωσης.
Με τα ομόλογα τα EFSF να υποβαθμίζονται σε AA+, από ΑΑΑ, λόγω της υποβάθμισης της Γαλλίας, ακολουθεί μαζική ανάληψη καταθέσεων από τις ελληνικές και πορτογαλικές τράπεζες. Η Ελλάδα χρεοκοπεί, σύμφωνα με το σενάριο της Exclusive Analysis.
Στο διάστημα 23-26 Νοεμβρίου, η Ελλάδα εγκαταλείπει το ευρώ και τυπώνει το δικό της χρήμα, για να σώσει το τραπεζικό της σύστημα. Το νέο νόμισμα καταρρέει.
Πάντως, σύμφωνα με την Exclusive Analysis, υπάρχει μία πιθανότητα 25% η ΕΕ να μπορέσει να συνεχίσει στο σημερινό δρόμο, αντιμετωπίζοντας, έστω και με δυσκολία, την κρίση. Σε αυτό το σενάριο, τα νέα κυβερνητικά σχήματα σε Ελλάδα, Ιταλία και Ισπανία παίρνουν μια ανάσα χρόνου από τους ψηφοφόρους για να βρουν νέες λύσεις στην κρίση, έως τα τέλη του έτους.
Όμως, και αυτό το σενάριο προβλέπει την αποτυχία της Πορτογαλίας στους δημοσιονομικούς της στόχους, την υποβάθμιση της Γαλλίας και την πιθανότητα μιας ελληνικής χρεοκοπίας.
Τον Ιανουάριο-Φεβρουάριο η Ελλάδα χρεοκοπεί, όμως, οι επιπτώσεις είναι περιορισμένες, καθώς επιτυγχάνεται νέα συμφωνία με τους ιδιώτες πιστωτές για haircut 70%.
Η Ισπανία και η Ιταλία λαμβάνουν στήριξη από το ΔΝΤ και η κρίση συνεχίζεται μέσα στο 2012 και το 2013. Το αποτέλεσμα είναι ότι η Ελλάδα κηρύσσει κανονική στάση πληρωμών και επιστρέφει στη δραχμή.
Υπάρχει, ωστόσο, και ένα αισιόδοξο σενάριο, έστω και εάν αυτό συγκεντρώνει πιθανότητες μόλις 10%, σύμφωνα με την Exclusive Analysis. Ακόμα και σε αυτό το σενάριο, η Ελλάδα χρεοκοπεί πριν από τα τέλη του έτους, όμως, οι επιπτώσεις στην υπόλοιπη περιφέρεια είναι περιορισμένες.
Οι νέες κυβερνήσεις της περιφερειακής Ευρώπης ενώνουν τις δυνάμεις τους απέναντι στην κρίση και κερδίζουν την εμπιστοσύνη των ΗΠΑ, της Βρετανίας, του ΔΝΤ και των BRIC. Οι συνθήκες στις αγορές βελτιώνονται και με την πίεση Γαλλίας-Γερμανίας, οι χώρες της περιφέρειας αναδιαρθρώνουν τα χρέη τους, για να εξομαλυνθεί η κρίση.
 eleftheriskepsii.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου